Ekonomi

Nuk përmbushen nevojat mujore me veshje dhe ushqime më 2020, Shqipëria dhe Mali i Zi me përqindjen më të lartë të popullsisë

Shqipëria dhe Mali i Zi ishin dy vendet më të goditura nga pandemia në vitin 2020 për shkak të varësisë së lartë ndaj sektorit të turizmit.Në Barometrin e Ballkanit që u realizua nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal, rezultoi se dy vendet kishin përqindjen më të lartë të popullsisë që nuk përmbushen nevojat bazë mujore për ushqime dhe veshje gjatë vitit 2020.Rezultatet e anketës treguan se 15% e familjeve në......

Auditi i qeverisë zbulon abuzimet me investimet, vetëm 18% e fondeve janë në respekt të ligjit

Nga të gjitha veprimtaritë buxhetore, institucionet publike si në nivel qendror apo lokal, abuzojnë më së shumti me investimet kapitale.Abuzimet përfshijnë mos-respektimin e rregullave dhe ligjit vjetor të buxhetit ashtu edhe fondeve të vëna në dispozicion.Auditi i brendshëm i qeverisë ka gjetur se gjatë vitit 2020, në drejtim të investimeve kapitale është respektuar vetëm 18 për qind e asaj që është......

Ligji që lehtësohen procedurat për të huajt nuk po funksionon! Sjellja e një punonjësi të huaj në Shqipëri kërkon deri në 6 muaj kohë

TIRANË– Kuvendi i Shqipërisë miratoi në pranverë të vitit 2020 disa ndryshime ligjore, të cilat synojnë lehtësimin e marrjes së vizave dhe qëndrimin për arsye pune në Shqipëri.Zoti Jauri, i cili merret me rekrutimin e punonjësve të huaj, pohoi se, ka kaluar një vit nga miratimi i ligjit, por mosdalja e udhëzimeve i ka bërë të pazbatueshme ato. Për shkak të kësaj situate, sjellja e një punonjësi të huaj në......

Italianët pastruan para në Shqipëri/ Kryen 35 transferta me vlerë 400 mijë euro me kompanitë call center

TIRANË- Tre shtetas italiane dhe kompanitë e tyre që operojnë në fushën e call center dhe telekomunikacionit në Shqipëri , u dorëzuan nga prokuroria si të pandehur në dhomën penale të gjykatës së Tiranës.Dosja që Top Channel disponon tregon se Paolo Polombo , 23 vjeç , Salvadore Solazo 28 vjeç dhe Rosario Lazarin 43 vjeç së bashku me shoqëritë media future, Soft Log dhe Im data u referuan për hetime nga......

Prodhimi i energjisë janar-prill u rrit me 2.2 herë; HEC-et private zunë 45% të tregut

Prodhimi i energjisë në vend në periudhën janar-prill u rrit 2.2 herë në raport me të njëjtën periudhë të një viti më parë.Shifrat zyrtare të sektorit tregojnë se nga 4.34 milionë MWh energji të prodhuar vetëm 70 për qind e saj shkoi për konsum në vend. Pjesa tjetër prej 1.3 milionë MWh llogaritet që ndër të tjera të ketë shkuar për eksport. Situata më e mirë hidrike ndryshoi tërësisht panoramën e sektorit të......

Projekti 50 milionë USD për rrugët, do rinisin punimet për Thethin, gati edhe ndërhyrja në Golem

TIRANË– Banka Botërore njoftoi në rishikimin e fundit të projektit “Ndërlidhja e Rrugëve Lokale dhe Rajonale” se punimet nuk kanë ecur njëlloj në të gjithë segmentet. Në disa është avancuar mirë dhe në të tjera ka pasur vonesa që në disa raste i është faturuar kushteve të motit e në të tjera proceduarve apo problematikave të dala gjatë zbatimit. Projekti ka një mbështetje nga Banka në vlerën 50 milionë dollarë dhe......

Tendencat e konsumit pas izolimit, shqiptarët i “rikthehen” alkoolit, lënë pas dore pastërtinë

Pas karantinës së vitit të kaluar dhe pasojave që solli pandemia në konsum dhe investime, ekonomia vendase po i rikthehet gradualisht normalitetit.Konsumi i vajit dhe miellit në periudhën janar-prill të këtij viti është me rënie, pas rritjes së lartë në periudhën e karantinës. Për produktet e tjera, u prekën më shumë nga ndryshimi i sjelljes konsumatorë, tendenca është në rritje. Distributorët kryesorë të......

‘Shkëmbejnë valutë dhe bono thesari’/ Çfarë tregtohet te Ish-Dollari në Tiranë, agjenti i krimit ekonomik ‘kap mat’ tregtuesin, justifikohet: Mi sjell dhëndri nga Anglia

Për ironi, Banka e Shqipërisë gjendet pak metra larg zonës ku varëset, telefonat e vjedhur dhe valuta konvertohet në para ose anasjelltas.Njëri ndër ta u afrohet nën zë kalimtarëve dhe pëshpërit, “kemi karta SIM”. Ky vend që të çon në hyrje të Tregut Çam, dikur ishte vatra kryesore e një veprimtarie të tillë. Ndonëse Njësia kundër Krimit Ekonomiko-Financiar e ekspozon si një arritje minimizimin e këtij......

‘A ke para me vete?’/ Me çanta dore dhe shpine, ja si “fshihen” milionat që nuk deklarohen në kufi dhe që hyjnë në Shqipëri

Dërgimi i ngarkesave me para që pastrohen në Shqipëri në rastin më të organizuar, kryhet siç ndodhi me dërgimin e pothuajse 3.4 milionë euro në automjetin tip “Toyota Yaris” ose si rasti i tre javëve më parë, kur u zbuluan të fshehura në një prapakolp makine me vlerën e 120 mijë paund.Por fshehja e tyre në automjete, përmes një mekanizmi të porosisë së makinave që duhet të shiten brenda territorit, është forma......

Mungon edukimi dhe punësimi! Vëmendja ndaj brezit të ri si përgjegjshmëri ndaj vendit

TIRANË– Kategoria e të rinjve 15-29 vjeç, që nuk është as në punë dhe as në ndonjë trajnim profesional, shënoi ulje në krahasim me gjashtë vite më parë. Megjithatë, ky komunitet që njihet ndryshe NEET, përbën 27,9% të të rinjve në vend. Kjo shifër e rendit Shqipërinë ndër vendet e fundit jo vetëm në Europë, por edhe në rajon.Në maj 2021, INSTAT publikoi të dhënat për tregun e punës për vitin 2020. Ndër të tjera,......

Pensioni shënon ulje për herë të parë që nga viti 2000! Pensionistët, gjenerata e varfër e së ardhmes

TIRANË– Numri i personave që përfituan pension vitin e kaluar arriti në 665 mijë, ose 23% e popullsisë totale, kurse pensioni mesatar në qytet shënoi ulje për herë të parë që nga viti 2000. Zhvillimet demografike sinjalizojnë rritje të numrit të pensionistëve, duke i bërë ata gjeneratën e së ardhmes, por edhe pjesën më të varfër të popullsisë. Pensioni mesatar në vend është shumë më pak se gjysma e pagës mesatare,......

Covid-19 shton depresionin në vend, bie produktiviteti, rritet ndjeshëm konsumi i qetësuesve

Një duzinë njerëzish qëndronin në radhë, të shkujdesur, me zë të lartë dhe me padurimin për të kryer vizitën e tyre në Poliklinikën Qendrore në kryeqytet. Shqetësimi i të cilëve lexohet edhe poshtë maskave. “Secili ka halle të ndryshme”, më thotë mjekja psikiatër, Arjana Rreli, të cilën e prita thuajse dy orë. “Fluksi është i tillë gjithmonë, por vihet re ndërgjegjësimi për të kërkuar ndihmë, sidomos pas pandemisë”-......

RENDITJA/ World University Rankings: Universiteti i Tiranës në vendin e 301 nga 350 universitete të Rajonit ECA

Nga 350 universitete të Europës Lindore dhe Azisë Qendrore, Universiteti i Tiranës u klasifikua në vendin e 301 nga njësia prestigjioze e vlerësimit “QS – World University Rankings”.Njësia e vlerësimit të cilësisë së universiteteve në botë, për herë të parë e përfshiu Shqipërinë në vlerësim në vitin 2020. Në vlerësim mori pjesë Universiteti i Tiranës. Duke marrë në konsideratë këtë vlerësim, Ministria e Arsimit......

Menaxhimi i rrezikut ndaj katastrofave, BB: Shqipëria ka nevojë për 98 mln USD investime në tre faza

Banka Botërore ka vlerësuar se Shqipëria duhet të investojë mbi 98 milionë dollarë si pjesë e përgatitjes ndaj emergjencave dhe përgjigjen ndaj tyre (EP&R) në kushtet kur kërcënohet nga katastrofat. Një raport diagnostikues “Gatishmëria emergjente dhe Vlerësimi i Reagimit” jep në detaje tre skenarë për investimet dhe aspektet kyçe ku duhet të ndalet vëmendja duke shprehur se kjo axhendë duhet të mbështetet edhe......

Numri i kartave bankare u rrit sërish në tremujorin e parë

Shtimi i kartave bankare vijoi edhe gjatë vitit 2020, me 4.8% më shumë, pavarësisht krizës së pandemisë. Madje, kartat ishin nga ato instrumente pagesash që morën më shumë shtysë nga pandemia, sidomos në periudhën e vendosjes së kufizimeve. Sipas Bankës së Shqipërisë, numri i veprimeve me kartë u rrit me 37% vitin e kaluar.Numri i kartave të pagesave të lëshuara nga sektori bankar u rrit më tej në tremujorin e parë......